Kurtulmuş'tan DEM Parti Ziyareti: TBMM'de Barış Komisyonu Kurulacak mı?
Gündem

Kurtulmuş'tan DEM Parti Ziyareti: TBMM'de Barış Komisyonu Kurulacak mı?


02 June 20255 dk okuma12 görüntülenmeSon güncelleme: 04 July 2025

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, beraberindeki heyetle birlikte DEM Parti'yi ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. Ziyaretin odağında, İmralı'dan gelen açıklamalar ve örgütün silah bırakma çağrısı sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) rolü ve olası bir barış komisyonu kurulması ihtimali yer aldı. Bu ziyaret, Türkiye siyasetinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanırken, TBMM'nin bu süreçteki potansiyel katkıları merak konusu oldu.

TBMM'nin Demokratikleşme Sorumluluğu

Kurtulmuş, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, siyasi partilere yaptıkları ziyaretler çerçevesinde DEM Parti TBMM Grubu'nda "fevkalade verimli ve yapıcı bir müzakere" gerçekleştirdiklerini belirtti. Görüşmede, Türkiye'nin demokratikleşmesi için TBMM'nin sorumluluklarının ele alındığını vurgulayan Kurtulmuş, şu ifadelere yer verdi:

İmralı'dan gelen açıklama, arkasından örgütün silahları bırakacağı açıklamasının ardından mesele artık, Türkiye'de siyasetin merkezi, Türkiye demokrasisinin kalbi, milli iradenin merkezi olan TBMM'de konuşulabilecek noktaya gelmiştir. Burada bütün siyasi partilerin, yapıcı bir üslupla bu sürecin bir an evvel sonlandırılması ve Türkiye'de yeni bir dönemin başlaması için önümüze çıkan bu tarihi fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu sözler, TBMM'nin Türkiye'nin geleceği açısından kritik bir role sahip olduğunu ve tüm siyasi partilerin bu süreçte yapıcı bir tutum sergilemesi gerektiğini vurguluyor.

Barış Komisyonu Kurulacak mı?

Ziyaretin en çok merak edilen konularından biri, TBMM'de bir barış komisyonu kurulup kurulmayacağı oldu. Kurtulmuş, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu:

Ümit ederim ki önümüzdeki günlerde TBMM'de kurulacak komisyonun en verimli şekilde çalışması mümkün olsun. Bunun için komisyonun nasıl teşkil edileceği, hangi çalışma usulleriyle çalışacağı konusunda titiz bir ön hazırlığı gerçekleştireceğiz.

Bu açıklama, bir komisyon kurulması ihtimalinin masada olduğunu gösteriyor. Ancak komisyonun nasıl teşkil edileceği ve hangi usullerle çalışacağı konularında henüz net bir bilgi bulunmuyor. Bu süreçte, tüm siyasi partilerin ortak bir zeminde buluşarak, Türkiye'nin barışına katkı sağlayacak bir komisyon oluşturması büyük önem taşıyor.

DEM Parti'nin Değerlendirmesi

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Hatimoğulları, içinden geçilen sürecin TBMM'ye "büyük görev ve sorumluluklar yüklediğine" dikkat çekerek, şunları söyledi:

Önümüzdeki yeni dönemde de parlamentonun özellikle bu sorunun çözümü, Türkiye'de barış sürecinin tesis edilmesi, Türkiye'nin demokratikleşmesiyle ilgili özellikle parlamentonun üzerine düşen görev ve sorumlulukları kendisiyle de detaylı bir biçimde değerlendirme olanağımız oldu. Ümit ediyoruz ki yine Sayın Bahçeli'nin ifade etmiş olduğu, parlamentonun bünyesinde bu sürecin çözümüne dair çok büyük katkılar vereceğine inandığımız komisyon çalışmalarının önümüzdeki süreçte Sayın Başkan tarafından da başlatılacağını bugün yine kendilerinden de dinlemiş olduk.

Hatimoğulları'nın açıklamaları, DEM Parti'nin de TBMM'nin bu süreçte aktif rol almasını ve bir barış komisyonu kurulmasını desteklediğini gösteriyor.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un DEM Parti ziyareti, Türkiye'nin siyasi geleceği açısından önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. İmralı'dan gelen açıklamalar ve silah bırakma çağrısı sonrası TBMM'nin rolü ve olası bir barış komisyonu kurulması ihtimali, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde yeni bir sayfa açabilir. Ancak bu sürecin başarılı bir şekilde ilerlemesi için tüm siyasi partilerin yapıcı bir tutum sergilemesi ve ortak bir zeminde buluşması gerekiyor. Türkiye'nin barış ve huzur içinde bir geleceğe sahip olması için TBMM'nin bu tarihi fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesi büyük önem taşıyor.