Ordu Sallandı! 4.1 Şiddetinde Deprem Korkuttu
Gündem

Ordu Sallandı! 4.1 Şiddetinde Deprem Korkuttu


30 April 20255 dk okuma5 görüntülenmeSon güncelleme: 20 May 2025

Ordu'da meydana gelen 4.1 şiddetindeki deprem, şehirde kısa süreli bir paniğe neden oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KOERI) tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Deprem, özellikle yüksek katlı binalarda yaşayan vatandaşlar tarafından daha şiddetli hissedildi.

Depremin Ardından İlk Belirlemeler

Depremin ardından herhangi bir can kaybı veya yaralanma bildirilmedi. Ancak, bazı binalarda hafif çatlaklar oluştuğu yönünde ihbarlar alındı. Ordu Valiliği, depremin hemen ardından kriz masası oluşturarak, olası hasar tespit çalışmalarına başladı. AFAD ekipleri de teyakkuza geçirilerek, bölgedeki durumu yakından takip ediyor.

Depremin hissedildiği bölgelerde yaşayan vatandaşlar, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla yaşadıkları korkuyu dile getirdiler. Birçok kişi, depremin ardından evlerinden çıkarak, açık alanlarda beklemeyi tercih etti. Uzmanlar, artçı sarsıntıların olabileceği konusunda uyarılarda bulunarak, vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

Türkiye'nin Deprem Gerçeği

Türkiye, jeolojik konumu nedeniyle deprem kuşağında yer almaktadır. Bu nedenle, ülkemizde sık sık depremler meydana gelmektedir. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ve Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) üzerinde bulunan şehirler, deprem riski açısından daha yüksek bir potansiyele sahiptir. Ordu da, KAF'a yakınlığı nedeniyle deprem riski taşıyan illerimizden biridir.

Deprem uzmanları, Türkiye'deki yapı stokunun büyük bir bölümünün depreme dayanıklı olmadığını vurgulayarak, kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca, vatandaşların deprem konusunda bilinçlendirilmesi ve deprem anında yapılması gerekenler konusunda eğitilmesi de büyük önem taşıyor.

Deprem Sonrası Yapılması Gerekenler

  • Sakin olun ve paniğe kapılmayın.
  • Bulunduğunuz yerde sağlam bir yere tutunun veya çömelerek başınızı koruyun.
  • Merdivenlere veya asansörlere koşmayın.
  • Dışarıdaysanız, binalardan ve enerji hatlarından uzak durun.
  • Araç kullanıyorsanız, güvenli bir yerde durun ve depremin geçmesini bekleyin.
  • Deprem bittikten sonra, hasar tespiti için binalara girmeden önce yetkililerin incelemesini bekleyin.

Ordu'da meydana gelen bu son deprem, Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Depremle yaşamayı öğrenmek, bireysel ve toplumsal olarak alınması gereken önlemleri bilmek, olası can ve mal kayıplarını en aza indirmek için hayati önem taşıyor. Yetkililerin ve vatandaşların bu konuda daha duyarlı olması, gelecekte yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesine yardımcı olacaktır.