Sağlık Bakanlığı'ndan Sağlık Okuryazarlığı Hamlesi! Yeni Eylem Planı
Gündem

Sağlık Bakanlığı'ndan Sağlık Okuryazarlığı Hamlesi! Yeni Eylem Planı


07 April 20255 dk okuma21 görüntülenmeSon güncelleme: 05 July 2025

Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Muhammed Atak, Sağlık Bakanlığı'nın toplumun sağlık okuryazarlık düzeyini artırmayı ve vatandaşların sağlıklarını kontrol altına alabilecek bilgiye ulaşmasını sağlamayı amaçladığını açıkladı. Bu kapsamda, yeni bir eylem planı hayata geçirilecek. Atak, bireylerin sağlıkla ilgili sorumluluklarının farkında olmasının önemine dikkat çekti.

Sağlıkta Yeni Yaklaşım ve Hedefler

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun liderliğinde, "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda koruyan, geliştiren ve üreten bir sağlık modeli benimsendiğini belirten Atak, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve koruyucu sağlık hizmetlerinin ön plana çıkarılması hedeflendiğini vurguladı. Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü olarak sağlık okuryazarlığı konusunda etkili bir hamle yapma gayreti içinde olduklarını ve toplumun mevcut durumunun doğru tespit edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Atak, daha önce gerçekleştirilen "Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi ve İlişkili Faktörler" araştırmasının, atılacak adımlar için önemli bir çerçeve sunduğunu belirterek, "Toplumun sağlık okuryazarlık düzeyine dair elimizde artık somut veriler var. Bu bulgulardan hareketle yeni bir eylem planı hazırlığı içindeyiz. Bu yıl, 35 dış paydaşla toplumun aktif katılım göstereceği, herkesin sürece katkı sunabileceği kapsayıcı bir program başlatmak istiyoruz" dedi.

Eylem Planının Kapsamı ve Hedefleri

Atak, çok boyutlu ve bütüncül bir yaklaşım ortaya koymaya çalıştıklarını belirterek, eylem planının hastaneler, risk grupları (kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, çocuklar) ve iletişim süreçlerini kapsadığını söyledi. Bu bütüncül yaklaşımla toplumda sağlık okuryazarlığı noktasında yeni bir farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

"Sağlıkla ilgili bir eğitim seferberliği başlatıyoruz" diyen Atak, "Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi ve İlişkili Faktörler" araştırmasının 2018 ve 2024 yılı sonuçlarını karşılaştırdıklarında sağlık okuryazarlığı konusunda toplumda bilgi artışı olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Atak, toplum nezdinde yaklaşık yüzde 15'lik bir artıştan söz edilebildiğini, ancak bu bilgiyi günlük yaşam pratiklerine yansıtma konusunda hala önemli bir mesafe kat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Güncel verilere göre, toplumda her 2 kişiden birinin sağlık okuryazarlığı düzeyinin yetersiz olduğunu belirten Atak, bu tabloyu tersine çevirmek için sağlıkla ilgili güçlü ve kapsayıcı bir eğitim seferberliği başlatılacağını açıkladı. Öğrencilerin bedenlerini tanımaları, sağlıklarını korumaları ve sağlıklı olma durumlarına dair bilinç kazanmaları için öğretmenlerle birlikte sahada olunacağını ifade etti.

Sağlık okuryazarlığı konusunda topyekun mücadele edilmesi gerektiğine dikkati çeken Atak, özellikle okul çağı çocuklarının en önemli hedef kitle olduğunu vurguladı. "Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek" programı kapsamında okullardaki öğrenci ve öğretmenlere yönelik bir eğitim seferberliği başlatılacağını duyurdu.

Eczacılar ve Sağlık Çalışanları Sürece Dahil Edilecek

Atak, sağlık okuryazarlığı yeni eylem planının diğer ayağının da hastaneler olduğunu aktararak, sağlık kurumlarına başvuran vatandaşların kendi başvurduğu alanla ilgili de sağlık çalışanlarının bu noktada iyi bir rehberlik yapmasının önünün açılacağını belirtti. Sağlık çalışanlarının yapacağı katkı ve vereceği bilgilerle toplumun daha iyi bilgiye erişmesine ciddi anlamda katkı sunulacağını ifade etti.

Sağlık sisteminin en önemli halkalarından birinin de eczacılar olduğunu belirten Atak, eczacıların da bu sürece dahil edileceğini ve kronik hastalığı olanlar ile farklı risk gruplarına yönelik sağlık okuryazarlığı ile ilgili eğitim programları düzenlenmeye çalışılacağını söyledi. Bakanlık bünyesindeki genel müdürlüklerin de sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik eğitim seferberliğini artırmaya yönelik üzerine düşeni yapacağını sözlerine ekledi.

Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı bu eylem planı, toplumun sağlık bilincini artırmayı ve bireylerin sağlık süreçlerinde daha aktif rol almasını sağlamayı hedefliyor. Bu sayede, sağlıklı bir toplum yapısının oluşturulmasına katkı sağlanması bekleniyor.